Császártöltés

Császártöltés a Hajós-Bajai Hegyközségben

Császártöltés a Hajós-Bajai Borvidékhez tartozik. A Borvidék az alföldi régió délnyugati részén 12 települést foglal magába. Császártöltéstől Csátaljáig egy kb.50 km-es sávban található. A szőlőterület nagysága kb.:2200 ha , amelyből 700 ha Császártöltés területéhez tartozik.

Talaj- és klímaviszonyai: a régión belül a legkedvezőbbek, az átlagosnál több a napsütéses óraszám, magasabb a hőösszeg és a környezetéhez képest nagyobb tengerszint feletti magasság csökkenti a tavaszi és a téli fagyok előfordulását, azok károsító hatását. A löszön, és a löszös homokon kialakult talajok rendkívül kedvezően befolyásolják a borok íz-, illat-, zamatanyagait, a kedvező hő- és fényviszonyok lehetővé teszik a mélyszínű, tüzes, gyümölcsös ízű, bársonyos vörösborok termelését. A fehérborok azonban a túl meleg nyarakon gyakran kevés savtartalmúak, lágyak.

A Borvidék legelterjedtebb fajtái: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Olasz rizling, Rajnai rizling, Kunleány, Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon. A Borvidéken termett borok egyre nagyobb arányt képviselnek a hazai és a külföldi minőségi borok piacán.

Borászati technológia: A fehérborkészítésnél folyamatban van az irányított erjesztés bevezetése és alkalmazása. Néhány helyen még a hagyományos 2-10 hl-es fahordókban történik az erjedés, de gyakori a 20-50hl-es műanyag hordók és a nagyobb pincékben az üvegszálas és a saválló tartályok használata. A nagyobb borászati cégek egyre inkább követik a korszerű technológiákat. A festett vaskádakat, garatokat, préseket, zúzó-bogyózókat felváltják a saválló anyagból készült borászati technológiák. Ezáltal a borok tisztábbak, könnyebben kezelhetőek, a borászati üzemek higéniában és esztétikailag megfelelnek a nyugati elvárásoknak. A Borvidéken 4 nagyobb cég foglalkozik palackozással és további 10-12 vállalkozás foglalkozik borértékesítéssel 2l-es, 3l-es, 5l-es, 20l-es, 22l-es és lédig bor formályában.

Termesztési technológia: A szőlőtermesztésben 70-es években elterjedt a Moser művelés, amelynek legnagyobb előnye, hogy univerzális traktorral is művelhető. Fajtától függően hosszúcsapos, félszálvesszős, vagy szálvesszős váltómetszéssel művelhető. Magasított változata is elterjedt, így hosszabb szálveszőket lehet hagyni, de több zöldmunkát igényel.  Az új telepítéseknél már Ernyőművelést alkalmaznak, ami a minőségi szőlőtemesztés egyik feltétele. Elterjedt még az egyesfüggöny művelés, melyre a vékony vesszejű, csüngő típusú fajták alkalmasak. A régebben elterjed szálvesszős fejművelés csaknem teljesen megszűnt, amelynek előnye volt, hogy a fej és a rajta meghagyott rügyek nagy része takarható. Éppen ezért a fagyveszélyes, sík területeken terjedt el.

Császártöltési Hegyközség: Elődeink 260 éve települtek községünkbe Németországból. Szőlőhöz, borhoz való kötődésünk az óta is változatlan. Kiválóan alkalmazkodtak a szőlőnek kedvező éghajlati, talaj és domborzati viszonyokhoz. Talajunk barna homoklepellel takart lösz, melyben az utcákkal párhuzamosan pincesorok alakultak ki, a házak alatti löszfalakban. A pincék hőmérséklete egész évben 14-15C fok, mely igen kedvező a bor érleléséhez, tárolásához. A pincesorokon mintegy 600, a házaknál további 350-400 pince található. Császártöltésen a termés 50%-át borként, 50%-át szőlőként értékesítik. Az utóbbi években megnövekedett a szőlőtelepítési kedv. Az elmúlt három évben mintegy 150 ha szőlőt telepítettek a vállalkozók így a Hegyközségünk szőlőterülete 2012-ben 670 ha. 50%-ban fehér, 50%-ban kékszőlőt termesztünk. Fajtaösszetételünk különösen a kékszőlők esetében igen jó. Fő fajtáink: Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet  franc, Merlot, Zweigel. Fehér szőlőink jelentősebb fajtái: Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni, Olaszrizling, Rajna rizling, Kunleány. Ezen kívül további 15-17 fehér szőlőfajta van termesztésben. Szőlősgazdáink a korábbi években a szőlőtermést bornak dolgozták fel, és úgy értékesítették. Ez azonban az elmúlt években nagymértékben megváltozott, a borászatok mára leginkább csak szőlőfelvásárlók lettek, a gazdák a fejadagjukon felüli szőlőiket leadják a pincészetekbe.

Tagjaink a borvidéki, regionális, valamint Országos borversenyeken elért szép eredményeikkel igazolják a borhoz való hozzáértésüket. A külföldön nagyon kedvelt és gyakori borturizmus csak most van alakulóban Császártöltésen. A turisták megismerkedhetnek a helyi szőlő- és borkultúrával, speciális és tájjellegű ételekkel és borokkal, s közben megtekintik a vidék kulturális és természeti nevezetességeit. Pincéink mindig szeretettel várják a vendégeket, melyeknek a borkóstoláson kívül horgászásra, vadászatra is van lehetőségük.